Groeilicht

De meeste verlichtingsproducten worden ontwikkeld voor toepassingen waarin de mens centraal staat. Hiervoor worden de eenheden lumen en lux gebruikt.
Sinds 2004 worden assimilatielampen voor plantengroei gespecificeerd in micromol (µmol). Onderzoeken van universiteiten en proefstations tonen aan dat de groeisnelheid van planten vooral wordt bepaald door het aantal lichtdeeltjes tussen 400 en 700 nm dat zij absorberen. Dit groeilicht wordt aangeduid met de afkorting PAR en is de enige betrouwbare maat om aan te duiden hoe geschikt een lamp is voor fotosynthese. Daarom specificeert men voor alle ‘groeilampen’ de PAR, uitgedrukt in micromol fotonen per seconde per m2 (µmol/s/ m2). Hoe hoger de PAR-waarde per Watt, des te efficiënter de lamp.
Sinds 2007 zijn de eerste LED lampen toegepast in de glastuinbouw, op dit moment wordt hier veel onderzoek naar gedaan, omdat de lichtkleur ook invloed heeft op andere processen in de plant.
Om meer inzicht te krijgen in bovenstaande materie organiseert AgraVisi deze korte cursus over groeilicht.

Inhoud:
- het assimilatieproces
- wat is licht?
- verschil plantgevoeligheid / ooggevoeligheid
- verschil groeilicht / stuurlicht
- PAR-licht
- omrekenen van lux naar micromol
- het begrip lichtsom
- zin en onzin over LED
- diffuus licht
- stuurlicht

Doelgroep:
Iedereen die meer wil weten over bovenstaande materie

Cursusduur:
Één dagdeel van 3 uur

Cursusleidster:
Nollie Marissen (plantfysioloog en lichtdeskundige)

Locatie: In overleg
Voor werknemers vallende onder CAO Glastuinbouw kan Colland subsidie worden aangevraagd waardoor 50% van de cursuskosten worden vergoed.

Inschrijven > Meer weten?

Download hier de laatste NieuwsVisi in PDF formaat.
Bekijk hier het cursusmenu

Bekijk NieuwsVisi online >

Cursus Rijden met de heftruck (nederlandstalig en poolstalig)

Cursus Rijden met de heftruck (nederlandstalig en poolstalig)

Cursus voor het behalen van het heftruckcertificaat voor nederlands- en poolstaligen. Klik hier voor de Nederlandstalige cursus en klik...

10-04-2018
“Binnen onze organisatie bestond regelmatig een taalbarriëre. Wij vonden in AgraVisi een passende partij die een taalcursus op de werkvloer kon geven. De samenwerking is persoonlijk en vragen worden snel en daadkrachtig opgelost.”
Machteld Ligthart, Hessing Supervers
We delen de visie op training en advisering in de agrarische sector, namelijk actief en doelgericht met elkaar en met onze opdrachtgevers. Lambertus Vogelzang (docent Motiverend en resultaatgericht leidinggeven)
Ik vind het heel leuk als ik de mensen mee kan geven dat planten ontzettend slimme en mooie oplossingen hebben gevonden voor de uitdagingen van het bestaan op één vaste plek, en dat ze het leven ‘van lucht, zon en water met een beetje mineralen’ tot in de perfectie beheersen. Nollie Marissen (docente plantenfysiologie)
AgraVisi is Paul Bakker, Paul Bakker is AgraVisi! Paul staat voor wat hij zegt! Lida Sneekes (Fa. A. Sneekes & Zn)

Onze ervaring met AgraVisi: Breed cursusaanbod, laagdrempelig, persoonlijk, flexibel.

Zeggen wat ze doen, maar doen ook wat ze zeggen!
Margareth Ottenhof (Tobias Bromelias)

AgraVisi verzorgt de juiste combinatie van personen, een boeiend en goed ingedeeld programma, complete voorbereiding en de juiste omgeving.

Dit samen vormt het recept voor interessante en prikkelende cursussen.

Bjorn Bunnik (Bunnik Vriesea's)